Boerderij Hoitsma
Akkerbouwbedrijf in Franeker, Friesland

Suikerbieten gerooid

Op 6 december zijn de suikerbieten gerooid. Het was erg nat op het land, maar naar omstandigheden ging het redelijk goed. Op 12 december zijn de bieten afgeleverd naar de fabriek in Groningen. De opbrengst valt niks tegen: 68 ton netto biet/ha. met 17.45% suiker geeft een opbrengst van 11.886 kg. suiker per hectare. Daar zijn we na een late zaai en te weinig zon niet ontevreden over.

 

In december zijn we druk geweest met pootgoed sorteren, dit gaat moeizaam vanwege veel grond en meer rot dan we verwacht hadden. De eerste partijen zijn inmiddels grotendeels afgeleverd, de ‘Monalisa’ naar Frankrijk, de ‘Fabula’ naar Algerije (per schip vanuit Harlingen), dit land koopt dit jaar boven verwachting veel pootgoed. We gaan nu ‘Red Scarlett’ sorteren, deze komen voorlopig in de koeling om in april afgeleverd te worden naar Rusland.

 

Helaas hebben we tot nu toe nog geen wintertarwe kunnen zaaien, dat dat zal ook wel niet meer lukken. Het zaaien kan eventueel in januari nog, maar dan moet het land wel snel opdrogen. Ook moeten veel percelen nog geploegd worden. Het liefst voordat de vorst invalt, zodat de grond even kan ‘doorvriezen’.